24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 24.08.2014

През нощта ще е почти без валежи, облачността временно ще намалее. Утре около и след обяд отново ще има значителна облачност. Отначало в Северна България, а по-късно и на места в Горнотракийската низина и Родопската област ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад- северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина ще е умерен до силен. Привечер и през нощта срещу понеделник с него в страната ще нахлуе хладен въздух. Максимални температури между 27° и 32°, в крайните южни райони до 34°, в София около 27°.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за август.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, на повече места в Стара планина и Родопите. Вятърът ще се ориентира от запад, северозапад, ще е умерен, по откритите високи части до силен. Максимална температура на височина 1200 метра около 22°, на 2000 метра - около 15°.

Над Черноморието по-значителна облачност ще има около и след обяд, главно над северните райони. През по-голямата част от деня вятърът ще е слаб до умерен от югоизток. Максимални температури 28° - 30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2 -3 бала.

Дежурен синоптик: Анна Дякова
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп