24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 29.05.2015

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде по-често значителна, но още преди обяд от северозапад ще започне да намалява. Само на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб северозападен, в Източна България - до умерен северен вятър. Температурите слабо ще се повишат и максималните ще са предимно между 20° и 25°.

Атмосферното налягане няма да претърпи съществено изменение през следващото денонощие и ще бъде около средното за месеца.

Над планините ще има значителна облачност и на отделни места в Рило-Родопската област слабо ще превали. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра – около 5°.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са от 19° до 21°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала. Температура на морската вода е 19-21°.

Дежурен синоптик: Христо Христов
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп