24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 01.11.2014

През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, през деня в много райони намаляваща до слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. Вятърът ще е слаб, в източните райони до умерен от север-северозапад. Минимални температури между 0° и 5°, максимални – между 10° и 15°.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за месеца и през деня ще остане почти без промяна.

Над планините ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, ще е слаб до умерен от северната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Дежурен синоптик: Анна Дякова
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп