24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 29.07.2014

Днес над Западна и Централна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, в следобедните часове на места интензивни и придружени с гръмотевична дейност. Предимно слънчево ще се задържи над крайните източни райони, където ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 26°.

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за месец юли.

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на места там ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури. Вятърът ще остане от юг-югоизток, предимно умерен. Максимална температура на 1200 метра - около 20°, на 2000 метра: 13°.

Над Черноморието ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб източен, привечер североизточен вятър. Максимални температури по крайбрежието - до 29°-30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Дежурен синоптик: Анастасия Стойчева
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп