24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 28.03.2015

През следващото денонощие ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, най-късно в Източна България, ще бъде до умерен и с него в страната ще нахлува студен въздух. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 10° и 15°, а минималните – между 7° и 12°.

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за март – след обяд от запад ще започне бавно да се повишава.

Над планините ще преобладава облачно време и ще превалява дъжд, над 1700 метра – сняг. Ще духа до умерен югозападен вятър, който в ниските части ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха: 12-14°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп