24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 28.11.2014

Днес над Дунавската равнина и източните райони ще има ниска облачност. По-значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има над много райони от Южна България. Ще е почти тихо с максимални температури в Северна България - между 1° и 4°, в Южна - между 5° и 10°, в София 7°.

Атмосферното налягане няма да се промени съществено и ще остане по-високо от средното за месеца.

Над планините ще има разкъсана облачност. Вятърът ще е умерен от запад, югозапад. Ще се затопли и максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра около 1°.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, значителна над северната част.Там е възможно да превали слаб дъжд. Максималните температури ще са от 4° по северното крайбрежие, до 8° в южните райони. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Дежурен синоптик: Анна Дякова
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп