24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 21.12.2014

В неделя с умерен и силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. От запад на изток на отделни места ще превали слаб дъжд, възможно е някъде да премине в сняг, но бързо ще спре.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Над планините ще бъде доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части – до ураганен вятър от северозапад. Облачността ще е променлива, често значителна, с валежи предимно от сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но ще бъде почти без валежи. Ще духа умерен, след обяд - до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 6° и 9°. Вълнението на морето ще е 1° - 2° бала. Температурата на морската вода е 8° - 9°.

Дежурен синоптик: Мартин Славчев
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп