24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 02.12.2015

Днес ще има разкъсана, често значителна облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9° и 14°.

Атмосферното налягане ще се повиши, ще е по-високо от средното за декември.

Над планините ще е предимно облачно, билата често ще са в мъгла. На места ще превали слаб сняг. Ще духа силен, по откритите високи части - бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 5°, а на 2000 метра около минус 2°.

Над Черноморието ще има променлива облачност, по-значителна преди обяд и над южните райони. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 9° и 11°. Температурата на морската вода е около 13°, а вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Дежурен синоптик: Анна Дякова
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп