24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 27.04.2015

И през следващото денонощие времето в страната ще се задържи топло. Температурите сутринта ще са между 6° и 11°. В предобедните часове ще бъде предимно слънчево. По-късно през деня облачността от запад ще започне да се се увеличава - предимно средна и висока. Главно над планините в югозападната част от страната ще се образува и купеста облачност, като на места краткотрайно ще превали. Вятърът ще бъде слаб - от юг, югоизток. Максималните температури ще са между 22° и 27°, по Черноморското крайбрежие 17°-20°, в София около 22°.

Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за месеца, с тенденция на продължаващо понижение.

Над планините преди обяд ще бъде слънчево. По-късно от запад облачността ще започне да се увеличава - предимно средна и висока. А над Западна и Централна Стара планина, както и над Рило-Родопската област ще се развие купеста облачност, като на места краткотрайно ще превали. Вятърът по билата ще е умерен от запад-югозапад. На 1200 м.н.в дневната температура ще е 16°-17°, на 2000 м около 8°.

По Черноморието по-значителна облачност ще има в сутрешните часове, която ще намалее и постепенно ще се установи слънчево време. Вятърът ще бъде слаб, от юг, след обяд от югоизток, поради което и максималните температури ще са по-ниски от останалата част от страната, между 17° и 20°. Вълнението ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода вече е от 10° по северното, до 14° по южното крайбрежие.

Дежурен синоптик: Орлин Лазаров
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп