24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 21.09.2014

Днес облачността над страната ще бъде по-често значителна. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има превалявания. Ще духа слаб западен, в източните райони - югозападен вятър. Максималните температури ще останат без съществена промяна и в повечето места ще са между 22° и 27°. В София минималната ще е около 13°, максимална – около 22°.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Над планините облачността ще е по-често значителна и на много места в масивите от западната половина от страната ще има валежи от дъжд. Ще бъде ветровито с умерен и силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Над Черноморието облачността ще бъде променлива, по-често значителна, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са 14° – 15°, максималните ще са 23° - 25° и ще бъдат близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Дежурен синоптик: Мартин Славчев
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп