24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 10.02.2016

Днес започналото от запад заоблачаване ще обхване страната и след обяд времето ще бъде предимно облачно. Ще се усили вятърът от юг-югозапад, особено в Източна България и районите северно от планините, където ще се прояви и като фьон, с пориви до 20-25 m/s. Ще бъде топло с максимални температури между 12° и 17°, на места в Предбалкана и до 20°. В София около 14°. Привечер в западните райони ще завали дъжд, а през нощта срещу четвъртък валежите ще обхванат цялата страна. Вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлуе студен въздух. На места в Предбалкана и високите полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг.

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и ще бъде значително по-ниско от средно за месеца.

Над планините ще бъде предимно облачно и доста ветровито. Ще духа бурен, по високите части - ураганен югозападен вятър. След обяд в масивите от Западна България ще завали дъжд, над 2000 метра - сняг. Вечерта с нахлуването на студен въздух, границата на снега значително ще се понижи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 3°

Над Черноморието още преди обяд облачността ще се увеличи и след обяд времето ще е предимно облачно, но без валежи. Ще духа умерен и временно силен южен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 14°. Температурата на морската вода е около 7 градуса. Вълнението на морето ще е 2 - 4 бала.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп