24-часова прогноза за България

Прогноза за България за 25.01.2015

Днес ще е облачно и отново на много места ще има валежи от дъжд, с по-значителни количества главно в Южна България. С до умерен северозападен вятър ще нахлува по-студен въздух. В Предбалкана и на места в Дунавската равнина дъждът временно ще преминава в сняг. Максималните температури ще са между 3° и 8°, а в югоизточните райони, където все още ще духа югоизточен вятър температури ще достигнат 11-13°.

Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта вече ще е близко да средното за януари.

В планините ще се задържи облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен, в масивите от Източна България силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра – минус 2°.

По Черноморието ще е облачно и ще превалява дъжд. Ще духа слаб югоизточен вятър, който привечер ще се ориентира северозапад. Максималните температури ще са от 9° до 13°. Температура на морската вода 6-7°. Вълнение на морето 2-3 бала.

Дежурен синоптик: Боряна Маркова
Секция "Прогнози на времето"

 


НИМХ издава прогнози на времето на базата на числени модели, измервания, радарна и спътникова информация.

Основният числен модел за тридневната ни прогноза е ALADIN.

ALADIN е спектрален модел за регионална прогноза на метеорологични полета и явления. Разработката и развитието му се извършва от консорциум с шестнадесет страни-членки, като водещ партньор е Метео Франс.

Параметрите на оперативното приложение в НИМХ са следните:

  • хоризонтална стъпка 7000 м,
  • 70 нива във височина,
  • стъпка по времето 300 с.
  • Интегрирането на модела става два пъти на ден в 06 и 18 UTC, като резултатът е 72 часова прогноза за район, центриран върху България.

Развитието и поддръжката на модела в НИМХ се извършва от екип на Информационния център на НИМХ.

Други ресурси

Ограничен достъп