Гости от Лом - учениците от 3А клас на СУ „Димитър Маринов“

Днес, 21 юни 2021 г., верните ни приятели от 3-ти А клас на СУ „Димитър Маринов“ гр. Лом бяха на гости на Националния институт по метеорология и хидрология и, разбира се, тръгнаха по пътя на прогнозата за времето.

През най-дългия ден за годината, те минаха по дългия път, който при нас извървяваме всеки ден, 365 дни, на всеки три часа!

Научиха какви уреди използваме за наблюденията на температурата, посоката и скоростта на вятъра, валежите, облачността, атмосферното налягане, слънчевото греене, почвената влага и т.н.

Научиха какво е синоптична телеграма, каква информация е кодирана в нея и накъде пътува!

Научиха кои и какви спътници използваме за наблюденията на атмосферата от Космоса, кои са основните цветови канали и какво означават те за синоптика!

Заедно с дежурните синоптици – Анастасия Стойчева и Христо Христов  разчертаха синоптична карта, оформяйки зоните на ниско и високо атмосферно налягане, обозначавайки интересни метеорологични явления като дъжд и мъгла и се опитаха да направят прогноза дали по пътя обратно към Лом има вероятност слънцето да се скрие зад някой купесто-дъждовен облак. 

А със синпотика Боряна Маркова проследиха на радара развитието на мощните вертикални облаци, които преди няколко дни донесоха много мощна гръмотевична буря, разразила с в Лом и нанесла сериозни щети в града.

С Орлин Георгиев се разходиха из метеорологичния парк, за да видят и, когато това е възможно, да пипнат метеорологичните уреди и в 14:30 часа да направят заедно аерологичен сондаж – любимо занимание за много от нашите любознателни малки посетители – т.нар. пускане на метеорологичния балон, който лети високо в облаците и чрез специална сонда праща данни към земята за температурата, атмосферното налягане и влажността високо в атмосферата.

А нашият екип беше много приятно изненадан с Приз „Приятел №1“ и Признание за „Най-добър приятел“ на трети „А“ клас при СУ „Димитър Маринов“, град Лом.  

най-добър приятел на 3а

Посещението е организирано в изпълнение на 3-ти етап от проект „Професия метеоролог и хидролог“ по Програма на Министерството на образованието и науката – „Образование с наука“

Bulgarian