Европа - анимирани прогностични полета и коментар

GFS -поле на налягането

От северозапад над Британските острови налягането ще се понижава, докато над Западна и Централна Европа ще продължи да израства баричен гребен. В Централното Средиземноморие налягането ще се понижава, баричното поле ще бъде циклонално. В предната част на средиземноморския циклон, атмосферното налягане и на Балканите ще се понижава. Над по-голямата част от Европейска Русия атмосферното налягане ще е високо; югоизточните райони ще са под влияние на циклон.

GFS -поле на температурата

С нахлуващ, през Западна и Централна Европа към Генуезкия залив, хладен въздух, ще се формира средиземноморски циклон, чийто център ще се премества през Северна Италия към Триесткия залив. Доста хладно ще бъде в Италия, докато на Пиренейския полуостров ще остане горещо. В предната част на циклона към балканите ще се пренася топъл въздух.

GFS -поле на валежите

От северозапад на Британските острови ще започнат валежи от дъжд, значителни по количество в Шотландия и северните райони на Ирландия. В много райони от Скандинавския полуостров, на юг през прибалтийските страни, Полша, Южна Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Австрия към Централното Средиземноморие, ще бъде с валежи от дъжд. Сняг ще превали на отделни места в Алпите. В северозападните и крайните югоизточни райони на Европейска Русия ще превали, възможни са и гръмотевици. В отделни райони на Западното Средиземноморие и на места в Италия ще превали краткотраен дъжд; значителни ще са валежите в северните райони. В северозападните райони на Балканите ще бъде с краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от западната половина на полуострова, с изключение на Гърция.