Европа - анимирани прогностични полета и коментар

GFS -поле на налягането

Антициклонът над Скандинавския полуостров се усилва и се разширява още малко на юг. Централна, Южна и Източна Европа са в обширна циклонална област с няколко центъра, които се преместват от запад на изток-североизток. Най-активен е този, който преминава през северозападната част от Балканите.

GFS -поле на температурата

Студеното арктично ядро остава над североизточните райони от Европа, но ще се разширява на югоизток, и ще достигне Британските острови и северната част от Пиренейския полуостров. На Балканите и на североизток, до южните райони на Украйна и Европейска Русия, от юг-югозапад ще се пренасят много топли въздушни маси и температурите ще бъдат доста по-високи от обичайните; впоследствие ще започне бързо и чувствително застудяване.

GFS -поле на валежите

Валежи ще има на много места из континента. В умерените ширини и в Източна Европа ще вали предимно сняг, в южните райони - предимно дъжд, но в северната част от Испания, със застудяването, на места дъждът ще преминава в сняг. Значителни ще са валежите в южната половина на Пиренейския полуостров, в Унгария и северозападната част от Балканите, както и на места в Украйна и южната част от Европейска Русия.