Европа - анимирани прогностични полета и коментар

GFS -поле на налягането

Атлантическият циклон ще задълбава в района на Северно море; в неговата циркулация ще се понижи налягането на Скандинавския полуостров и в Прибалтика. В южната и в източната периферия на циклона ще попаднат Пиренейския полуостров и по-голямата част от Западна и Централна Европа. Относително високо ще се задържи атмосферното налягане в югоизточната част от Европа; на Балканите атмосферното налягане слабо ще се понижи.

GFS -поле на температурата

Ще застудява на Британските острови и в района на Северно море. След краткотрайното затопляне, във Франция, страните от Бенелюкс и в Северозападна Германия температурите също ще се понижават. Топлият въздух, през Централна Европа, ще се насочи на север към Прибалтика и ще достигне до южните райони на Финландия. Най-студено ще остане в северната половина на Скандинавския полуостров и по-голямата част от Европейска Русия. В Централното Средиземноморие и на Балканите от югозапад температурите ще продължат да се повишават.

GFS -поле на валежите

Дъжд и сняг ще вали на Британските острови, дъжд – във Франция, страните от Бенелюкс, Дания, както и на Пиренейския полуостров. Значителни ще са по количество валежите в Северозападна Франция и в северната акватория на Северно море. В алпийския район ще превалява дъжд и сняг, в Германия – дъжд. Слаб сняг ще превали в Словакия. В по-голямата част от Скандинавския полуостров и във Финландия ще вали сняг, само в южните райони там – дъжд; валежите ще са значителни. Сняг ще вали и на много места в Европейска Русия, в района около Финския залив ще вали дъжд и ще има поледици. В отделни райони на Централното Средиземноморие ще превали дъжд. В по-голямата част от Балканите ще остане без валежи. Само на отделни места по адриатическото крайбрежие на полуострова, както и по йонийското крайбрежие на Гърция ще превали дъжд.