Европа - прогностични полета и коментар

Поле на налягането

Дълбок атлантически циклон с център на юг от Исландия бавно ще се измества на изток и ще продължи да определя времето на Британските острови, Дания, а след обяд и в Северна Европа. Друг циклон, с център в Баренцово море ще определя циклоналното барично поле в северните райони на Европейска Русия. В останалата част от континента, включително и на Балканския полуостров, баричното поле ще е антициклонално.

Поле на температурата

На Пиренейския полуостров и в по-голямата част от Западна Европа температурите ще останат без съществена промяна, по-високи от средните за периода. На Британските острови от северозапад ще нахлува по-хладен въздух. В Централна Европа и на Апенинския полуостров от югозапад ще се пренася по-топъл въздух и ще е по-топло от обичайното. Без съществена промяна ще са температурите на Скандинавския полуостров, а в Източна Европа и на Балканите слабо ще се понижат.

Поле на валежите

На много места от Британските острови, страните от Бенелюкс и Северна Европа ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, в северните райони на Скандинавския полуостров – от сняг. Слаби превалявания ще има на места в Северна Германия и Полша. Краткотрайни валежи ще има и на места в Европейска Русия. На Балканите ще е почти е без валежи.