Европа - прогностични полета и коментар

Поле на налягането

Дълбок атлантически циклон и свързаните с него фронтални системи определят времето на Британските острови и северните райони на Франция. Относително ниско е налягането и на Скандинавския полуостров и голяма част от Европейска Русия. Високо налягане, но в слабо-градиентно барично поле се намира Пиренейския полуостров и голяма част от Централна Европа и северозападните Балкани. Над останалата по-голямата част от Балканския полуостров налягането ще е относително ниско.

Поле на температурата

Слабо затопляне ще настъпи в Западна Европа, с което температурите ще се нормализират. Над останалата част от континента няма да има съществена промяна. Хладно за сезона ще се задържи в страните от Централна Европа и Северна Италия. Високи остават температурите в югоизточната половина на Балканския полуостров.

Поле на валежите

На Британските острови ще бъде дъждовно. По-късно след обяд ще завали и в северните райони на Франция и страните от Бенелюкс. Неустойчива е въздушната маса над Скандинавския полуостров и голяма част от Европейска Русия и там ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. На места в Централна Европа, северните и централните райони на Италия също ще превали. Валежи през целия ден ще има на места в северозападните Балкани, а след обяд на места и в останалата част от полуострова ще има краткотрайни, но временно интензивни валежи и гръмотевични бури с условия за градушки.