Европа - анимирани прогностични полета и коментар

GFS -поле на налягането

Над по-голямата част от Европа приземното барично поле е антициклонално с основен център над Британските острови и друг над Урал. Атлантическото крайбрежие над Скандинавския полуостров ще попадне в предната част над дълбок циклон. Над южната половина от Балканския полуостров баричното поле ще е циклонално, но размито.

GFS -поле на температурата

По-високи от обичайните ще бъдат температурите на Пиренейския полуостров и в Западна Европа. Временно ще се повишат температурите на Скандинавския полуостров. В останалата част от Европа не се очаква съществена промяна в температурното поле. На Балканите температурите още малко ще се понижат и ще е по-хладно от обичайното за втората половина на май.

GFS -поле на валежите

Краткотраен дъжд ще превали на места в централните райони от Пиренейския полуостров и Източна Германия. До края на деня на места по атлантическото крайбрежие на Норвегия слабо ще превали. На многе места в Средна Европа, Беларус, Украйна, централните и южните райони от Европейска Русия и на Балканите ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.