Европа - анимирани прогностични полета и коментар

GFS -поле на налягането

Северната половина от Европа ще е под влияние на високо атмосферно налягане, а Южна Европа – под влияние на обширна циклонална област. Един център на ниско налягане ще прекоси Балканите и през Проливите и Черно море ще се изнесе към южните райони на Украйна. Друг циклон, с африкански произход, ще подходи към Централното Средиземноморие.

GFS -поле на температурата

Топла ще се задържи въздушната маса над Скандинавския полуостров; там температурите ще са много по-високи от тези, в континентална Европа, където от североизток продължава да настъпва студен въздух. Топло ще бъде и в най-южните райони от континента, но студен въздух ще достигне до много райони от Южна Франция, Северна Италия и северната половина от Балканския полуостров.

GFS -поле на валежите

На отделни места на Британските острови ще превали слаб дъжд. Във Франция, Швейцария и Германия ще превали сняг. В страните, на юг от Балтийско море също ще превали слаб сняг. Със снеговалежи ще бъде и в много райони от Европейска Русия; в Украйна ще вали дъжд и сняг, в южните райони ще има значителни количества. В по-голямата част от Средиземноморието ще има валежи от дъжд, интензивни и придружени с гръмотевични бури в района на Корсика, Сардиния и на места на Апенинския полуостров; в алпийския район на Италия ще превалява сняг. На Балканите най-късно ще спрат валежите от сняг в Румъния; там и количествата ще са най-значителни. Вечерта по адриатическото крайбрежие ще завали отново.