Европа - анимирани прогностични полета и коментар

GFS -поле на налягането

Обширен и многоцентров циклон определя времето над западната половина от континента. Времето над по-голямата част от Източна Европа се определя от антициклон с център източно от Урал, с изключение на крайните северни райони на Европейска Русия и Финландия, които са под влияние на циклон над Баренцово море. На Балканите налягането ще се повиши, но североизточните райони ще са под влиянието на циклона над Западна Европа и Западното Средиземноморие.

GFS -поле на температурата

Над Западна Европа и Пиренейския полуостров ще е по-студено от обичайното. Топла е въздушната маса над Източна Европа, Централното и Източното Средиземноморие. На Балканите, в предната част на циклона над Централното Средиземноморие, от югозапад ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишат.

GFS -поле на валежите

На места в западната половина от континента ще има валежи от дъжд, в Централна и Северна Италия – повсеместни, със значителни количества. В планините на Франция и на Пиренейския полуостров ще вали сняг. Превалявания от дъжд ще има в прибалтийските страни, от дъжд и сняг в крайните северни райони на Европейска Русия, Само на отделни места в страните от Централна Европа ще превали. В Румъния ще вали дъжд в часовете преди обяд. Дъждовно през целия ден ще е в Западна Словения, а вечерта ще завалаи и в Хърватия. На места и по южното адриатическо крайбрежие ще превали.