Изминалият месец - кратък анализ

Снимка, подходяща за месеца

Месец януари 2023 г.


Национален институт по метеорология и хидрология  
01 февруари 2023 г., София

 Карти:

Средни месечни температури и отклонение от климатичната норма за периода 1991-2020 г. 

Валежи и отклонение от климатичната норма за периода 1991-2020 г. 

Синоптична обстановка

В по-голямата част от страната новата година започна с предимно слънчево и почти тихо време, сутрин в низините и котловините – мъгливо или с ниска облачност. Температурите бяха доста по-високи от обичайните, максималните на отделни места достигнаха до 19-20°С. Баричното поле беше антициклонално, почти без градиент, и тези условия се запазиха през повечето дни до 9.I. Краткотрайни промени настъпиха на 4.I и на 6.I при преминаването на атмосферни фронтове. На 4.I вятърът временно се усили, имаше и по-значителни временни увеличения на облачността, а в североизточните райони – и незначителни превалявания от дъжд. Понижиха се дневните температури, но средноденонощните останаха над климатичните норми. На 6.I северозападният вятър се усили по-чувствително, имаше пориви до 20 m/s.

През периода 10-11.I през страната бавно премина средиземноморски циклон. Имаше почти повсеместни валежи, значителни през първия ден в Родопската област, където количествата достигнаха над 60-70 mm. В тила на циклона нахлу сравнително студен въздух и в нощните часове на 10 срещу 11.I във високите полета на Западна България дъждът се примеси със сняг.

На 12 и 13.I в Източна България имаше слаби валежи от дъжд, а в североизточните райони в сутрешните часове, при температури близки до нулата, имаше поледици. През следващите дни до средата на месеца, отново в безградиентно барично поле, времето беше предимно облачно и мъгливо, почти без валежи.

Впоследствие територията на България попадна в югоизточната част на дълбока и обширна многоцентрова циклонална област, която заемаше почти цяла Европа. До 19.I, в зоната с много голям баричен градиент, времето беше ветровито. Духаше силен и бурен поривист юг-югозападен вятър, в подножието на северните склонове на планините – фьон, който нанесе значителни материални щети; в отделни общини беше обявено бедствено положение. С вятъра се пренасяше топъл въздух и температурите бяха доста високи, на места максималните – над 20°С, подобрен беше абсолютният рекорд за месеца. Съдържанието на прах в атмосферата беше повишено.

През последното десетдневие от месеца над Балканите се настани относително студена въздушна маса. На 20.I през България премина циклон. Имаше валежи, значителни на много места в Южна България и на отделни места в северозападните райони. За кратко във високите полета в Западна България дъждът се примеси със сняг, без да се образува трайна снежна покривка. На 21.I още един циклон достигна страната, но се запълни по-бързо при движението си на изток и валежите бяха на по-малко места, но все пак в отделни райони в Южна България имаше значителни количества. През следващите дни преминаха още циклони, но доста по-южно; валежите в нашата страна бяха малко. Поредният циклон, който мина през Северна Гърция на 26 и 27.I и се изтегли през Проливите, отново причини значителни валежи на места в България. Отначало в западната половина, после и в североизточните райони валя сняг и се образува снежна покривка. На 29 и 30.I в приземните слоеве налягането се повиши и валежите чувствително намаляха, но остана предимно облачно и сравнително студено.

Месецът завърши с преминаването на атмосферен фронт, при който вятърът се усили.

Хидрологична обстановка

През по-голямата част от изминалия месец реките в страната бяха с водни количества около и под праговете за средни води. В резултат на валежи в периода 10-12.I са регистрирани повишения на нивата на реките в Дунавски водосборен басейн до 52 cm, в Източнобеломорски водосборен басейн – до 236 cm, и в Западнобеломорски водосборен басейн – до 25 cm. В резултат на валежи в периода 19-21.I са регистрирани повишения на нивата на реките в Дунавския водосборен басейн до 134 cm, в Източнобеломорски водосборен басейн – до 106 cm, и в Западнобеломорски водосборен басейн – до 67 cm.

Агрометеорологични условия

Климатичните аномалии в началото на януари, с необичайно високи за сезона температури, достигнали на много места в страната до 18-19°С, а в някои централни и североизточни райони и до 20°С (Ловеч, Велико Търново, Добрич), доведоха до активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви. Наднормените температури в края на второто десетдневие провокираха преждевременно развитие и при част от ранноцъфтящите храстовидни и овощни видове (дрян, кайсия, праскова, череша).

Екстремни явления

В края на второто десетдневие от месеца силният вятър нанесе поражения по сгради и паркове в цялата страна, като най-засегнати са градовете Враца и София. Последвалите обилни валежи доведоха до обявяване на частично бедствено положение в община Ардино, където са прекъснати пътните връзки с шест села.

 

Информацията е на базата на оперативни данни на НИМХ и направените изводи не са окончателни. НИМХ публикува пълен Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и верифицирани данни за изтеклия месец в периода между 17 и 25-то число на текущия месец.