Изминалия месец - кратък анализ

Снимка, подходяща за месеца

Месец септември 2021 г.


Национален институт по метеорология и хидрология  
01 октомври 2021 г., София

 

По данни до 28.IX, средните месечни температури за септември 2021 г. са между 13 и 21 °С и имат отклонение от климатичната норма между -1 и +1.5 °С.  Месецът е най-прохладният месец септември от 2015 г. насам. През периодите 1-2.IX и 17-20.IX е относително топло със средни денонощни температури между 1 и 5 °С над нормата. През периода 21-24.IX е относително студено със средни денонощни температури между 2 и 5 °С под нормата. През останалите дни е с температури близки до нормата. Най-високите максимални температури са между 27 и 35 °С и в повечето случаи са измерени през периода 16-18.IX (Ловеч – 35 °С на 17.IX). Най-ниските минимални температури са предимно между 1 и 10 °С и в повечето случаи са измерени на 23-24.IX. По Черноморието най-ниските минимални температури са между 6 и 12 °С, а във високи котловинни полета са достигнати минимални температури до -1.5 °С. Най-ниската минимална температура е измерена на връх Мусала на 23.IX – -7.9 °С.

Септември на 2021 г. е относително сух или с валежи близки до нормата. Месечните суми на валежите са между 5% (Хасково) и 131% (Ямбол) от климатичната норма. По отношение на валежите септември на 2021 г. е с най-оскъдни валежи от всички месеци септември от 2012 г. насам. По-масови валежи има през периода 17-22.IX. Най-обилни са валежите на 28.IX в планинската част на Югозападна България, където са достигнати 24-часови количества валеж до 20-60 mm. Най-голямото 24-часово количество валеж в оперативните станции на НИМХ е измерено в Сърница, обл. Пазарджик, на 29.IX – 63 mm от дъжд и град. На 22.IX в планините над 1600 m надморска височина вали сняг и се образува нетрайна снежна покривка. На 23.IX на Черни връх е измерена височина на снежната покривка 3 cm. Има регистрирана гръмотевична дейност в 13 дни от месеца, а градушки в 5 дни. Те са концентрирани във валежния период 18-21.IX. Има регистрирани слани на 24.IX в котловинни полета в Западна България и в Западните Родопи.

През първите дни от месеца през страната преминава студен фронт и температурите в по-голямата част от страната се понижават с 2-4 °С. Само в източните райони температурите остават по-високи. Развива се купеста и купесто-дъждовна облачност и в следобедните часове на места в Южна България има и валежи. Впоследствие Балканите попадат в южната периферия на антициклон и времето на 3 и 4.IX е предимно слънчево. На 5.IX в североизточните райони има валежи. Температурите слабо се повишават. 

Към 7.IX над Йонийско и Адриатическо море се формира висок циклон, който впоследствие се разширява над Балканския полуостров. При земната повърхност страната остава в периферията на обширен антициклон. През нощта срещу 6.IX от североизток започва да прониква студен въздух. През страната преминава студен фронт и температурите се понижават с няколко градуса. Над източните райони се развива купесто-дъждовна облачност и на места има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Например в Бургас има силна гръмотевична буря с проливен дъжд. Вятърът от североизток се усилва и в югоизточната част от страната поривите му достигат 15-24 m/s. През следващите дни температурите в страната остават сравнително ниски за сезона. Валежи има на 9.IX главно в Южна България. В югоизточните райони остава ветровито. 

След 9.IX центърът на високия циклон се изтегля бавно на изток към Черно море. Времето е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд главно над планинските райони. На 13.IX в югозападните райони, а на 15.IX в Южна и Източна България на отделни места има и краткотрайни валежи. Температурите се повишават и в много райони максималните са около и над 30 °С.

На 17-18.IX през страната преминава студен атмосферен фронт. Развива се купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Усилва се вятърът от северозапад, а температурите се понижават с няколко градуса. На 19-20.IX фронталната система остава над Балканския полуостров. Облачността е променлива, често – значителна и на много места има и валежи. На 20.IX в с. Орлов дол, общ. Тополовград, е наблюдаван смерч, а в Ловеч се развива мощна гръмотевична буря. Измерена е скорост на вятъра 34 m/s и количество валеж 14 mm.  

На 21-22.IX през страната бавно преминава студен фронт, свързан с обширен, но плитък циклон над Европейска Русия. Дневните температури се понижават с няколко градуса. На много места има валежи от дъжд, в планините над 2000 m – от сняг. В североизточните райони валежите са придружени от гръмотевици, в крайните югоизточни райони са значителни по количество. Впоследствие през страната преминава топъл фронт и температурите се повишават.

През последните дни на месеца Балканският полуостров се намира под влияние на обширен антициклон над Европейска Русия. От североизток прониква хладен въздух. Температурите се понижават бавно. На 28.IX валежи има на много места в Западна и Централна България. В югозападните райони има количества валеж над 20 mm и гръмотевична дейност.  
През септември, реките в почти цялата страна продължават да са в период на маловодие. В резултат на валежи в периодите 18-20.IX и 28-30.IX има краткотрайно повишение на речните нива. Значително повишение e регистриранo през първия период във водосбора на р. Искър – с до 119 cm при гр. Нови Искър.

Информацията е на базата на оперативни данни на НИМХ и направените изводи не са окончателни. НИМХ публикува Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и данни за изтеклия месец в периода между 17 и 25-то число на текущия месец.