Изминалият месец - кратък анализ

Снимка, подходяща за месеца

Месец април 2024 г.


Национален институт по метеорология и хидрология  
29 април 2024 г., София

 

Картите за изминалия месец сe публикуват автоматично на 1-во число на следващия месец.

Бюлетините за изминал месец се публикуват около 20-o число на следващия месец.

Средните месечни температури са между 11 и 18 °С и имат отклонение от месечната норма между плюс 1 и плюс 5 °С. Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години. Най-високата измерена температура е 34.7 °С на 15 април в Русе. Най-ниската минимална температура в станция в населено място e минус 2.0 °С на 9 април в Чепеларе, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 11.6 °С на връх Мусала на 20 април. В София най-високата измерена температура е 29.5 °С на 15 април, а най-ниската – минус 1.0 °С на 19 април.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежите са между 50 и 150% от климатичната норма. Суми под 50% има само на места предимно в Северозападна България (Черни връх, 38%), а над 150% – в Югозападна и Североизточна България (Дупница, 204%). Този месец април е с относително най-малко валежи от месеците април от 2021 г. насам. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 85 мм от дъжд в с. Кулата, обл. Благоевград, на 18 април. На 20 и 21 април в планините вали сняг и се образува снежна покривка. Преди това на 19 април по високите полета на Западна България има слани.

Фигура 1. Средна месечна температура в градус Целзий

Фигура 2. Средна месечна температура като отклонение от климатичната норма в градус Целзий

Фигура 3. Месечна сума на валежа в мм (л/кв. м)

Фигура 4. Месечна сума на валежа в процент от климатичната норма

 

През първата половина от април времето в страната е относително топло и сухо. То се определя от обширен и дълбок циклон над Западна Европа, в чиято челна част към Балканите се пренася топъл въздух от юг-югозапад, който носи и сахарски прах. В периода 5–7 април с преминаването на студен атмосферен фронт температурите се понижават, но остават по-високи от климатичните норми, облачността се увеличава, в Централна и Източна България има и валежи. През следващите дни под влияние на висок баричен гребен температурите отново се повишават и са значително по-високи от обичайните, а на 15 и 16 април концентрацията на пустинен прах над страната се повишава значително.

Облачността е предимно значителна, но почти без валежи. Преди обяд в много райони в равнинната част има мъгли и димки. Повече разкъсвания и намаления на облачността има в следобедните часове. Температурите са по-високи от обичайните.

През периода 17–25 април през страната преминават поредица от средиземноморски циклони. Температурите се понижават и до края на месеца остават близки до климатичните норми. Температурата на морската вода по черноморското крайбрежие търпи понижение с 2–5 °С през периода 16–18 април под въздействието на силен югозападен вятър. Времето в страната е по-често облачно, с валежи от дъжд, в отделни райони – придружени с гръмотевици и градушки. На 25 април силна градушка нанася значителни щети в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен. Напълно унищожена е земеделската продукция от 1200 дка със слънчоглед, пшеница, овощни дръвчета, картофи и маслодайни рози. Нанесени са повреди по оранжерии и коли. Градовите зърна са били с големина от 0.5 до 4.1 см и на места са образували до 30–40 см ледена покривка.

Кратък период с повече слънчеви часове в повече райони от страната има от 26 до 28 април. През последните дни от месеца по-голямата част от Балканския полуостров е под влияние на висок баричен гребен, а югоизточните райони – на плитък циклон. В западната част от страната времето е предимно слънчево, а в източната е ветровито, предимно облачно, с валежи от дъжд.

Агрометеорологични условия

През първата половина на април агрометеорологичните условия се определят от относително сухо и необичайно топло за сезона време. Високите максимални температури в началото на месеца – до и над 30 °С ускоряват вегетацията, но предизвикват и топлинен стрес на земеделските култури. През първото десетдневие при зимните житни култури преобладава фаза вретенене, при рапицата – бутонизация, при ранните пролетници (грах) – поникване и листообразуване. При овощните култури се наблюдава разлистване и фаза цъфтеж, при лозата – набъбване, разпукване на пъпките и формиране на първи-трети лист в агростанция Сандански. При ореха протича образуване на женските и цъфтеж на мъжките съцветия.

През втората половина от месеца настъпва лабилизиране на времето, понижение на дневните температури и промяна в агрометеорологичните условия. Падналите валежи със стопанско значение в края на второто и през третото десетдневие се отразяват благоприятно на вегетацията на есенните посеви и на началните фази от развитието на слънчогледа и царевицата. В края на второто десетдневие зимните житни култури на места в Южна България и в някои източни райони от страната са във фаза изкласяване.

Падналата градушка в средата на третото десетдневие в част от Южна България нанася щети по земеделските култури.

През месеца са регистрирани слани в районите на Кюстендил, Драгоман, Елхово и Кърджали.

Състояние на реките

През по-голямата част от месеца повечето реки в страната са с водни количества около праговете за средни или за ниски води. В Дунавския и в Западнобеломорския водосборен басейн след 18 април водните количества на повечето реки са около праговете за високи води. През периода 18–27 април има дни със значителни валежи, в резултат на което са регистрирани повишения на речните нива.