Изминалият месец - кратък анализ

Снимка, подходяща за месеца

Месец април 2023 г.


Национален институт по метеорология и хидрология  
01 май 2023 г., София

 Карти:

Средни месечни температури и отклонение от климатичната норма за периода 1991-2020 г. 

Валежи и отклонение от климатичната норма за периода 1991-2020 г. 

Синоптична обстановка

През повечето дни от месеца времето в страната се определя от циклонално барично поле на 500 hPa. Облачността е предимно значителна, с чести валежи. По-големи са количествата на валежите, регистрирани на повече места в периодите 3-5, 11, 17-19 и 25-26 април. През периода 3-5 април, с преминаването на Средиземноморски циклон през южните райони на Балканския полуостров и през проливите към Черно море и Молдова, в цялата страна има валежи, като падналите количества са значителни в много райони от Западна и Централна България. На 4 април от северозапад нахлува студен въздух, температурите се понижават чувствително, дъждът в района на София преминава в сняг. На 14-15 април се усилва вятърът от югозапад и са регистрирани пориви до 20-24 m/s. За кратко барични гребени се изграждат над Балканите на 13, 24 и 28-29 април и тогава времето е предимно слънчево. През последния ден от месеца въздушният поток във височина е от северозапад. В следобедните часове над Югозападна и Централна Южна България се развива купесто-дъждовна облачност и на места има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Хидрологична обстановка

През по-голямата част от изминалия месец реките в страната са с водни количества около и над праговете за средни води и около праговете за високи води. В резултат на валежи в периодите 3-5, 10-11 и 17-20 април са регистрирани краткотрайни повишения на нивата на реките в различни части от страната.

Агрометеорологични условия

Падналите значителни валежи през април, надвишаващи на места, предимно в Централна и Източна България, до два пъти месечната норма, доведоха до рязко увеличение на почвените влагозапаси в 50 cm и 100 cm слоеве и до преодоляване на негативните последици от ранното пролетно засушаване. В края на април при зимните житни култури в по-голямата част от полските райони на страната са измерени нива над 85% от пределната полска влагоемност (ППВ).

 

Информацията е на базата на оперативни данни на НИМХ и направените изводи не са окончателни. НИМХ публикува пълен Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и верифицирани данни за изтеклия месец в периода между 17 и 25-то число на текущия месец.