Изминалият месец - кратък анализ

Снимка, подходяща за месеца

Месец април 2022 г.


Национален институт по метеорология и хидрология  
29 април 2022 г., София

 

Средните месечни температури са между 7 и 14 °С и имат отклонение от климатичната норма за периода 1991-2020 г. между  -2 и +1.5 °С.  През периодите 1-2.IV, 8-9.IV, 15-16.IV и 22-28.IV е относително топло, а през периодите 1-6.IV, 10-13.IV и 17-⁠21.IV е относително студено. Най-високите максимални температури са между 20 и 30 °С и са измерени предимно през периода 24-25.IV. Най-високата измерена температура е в с. Горен чифлик, обл. Варна, на 6.IV – 30.1 °С. Най-ниските минимални температури са между -6.5 и 3 °С и са измерени на 11-12.IV или на 20.IV.  Най-ниската минимална температура е измерена на връх Мусала на 12.IV – -14.6 °С.

Април на 2022 г. е с валежи близки до климатичната норма или по-големи.  Месечните суми са между 50% и 150% от нормата за периода 1991-2020 г. Станции с месечни суми на валежите между 150 и 210% има предимно в Източна България и Родопската област. По-масови валежи има през периодите 1-4.IV, 10-11.IV, 16-21.IV и 26-28.IV. Най-обилни са валежите на 10.IV в Северна България и на 17.IV в Централна и Източна България. Достигнати са 24-часови количества валеж между 20 и 40 mm. Най-голямото 24-часово количество валеж в оперативните станции на НИМХ е измерено в с. Веселие, обл. Бургас, на 18.IV – 51 mm от дъжд. На 1-2.IV, 10.IV и през периода 25-28.IV има гръмотевична дейност и градушки.

На 10.IV и на 17-18.IV вали сняг и се образува нова нетрайна снежна покривка в планинските райони с надморска височина над 800 m. Най-голяма височина на снежна покривка в населени места е измерена на 11.IV в с. Чуйпетлово, обл. Перник – 30 cm, а по планинските върхове на 5.IV на връх Ботев – 154 cm. През периодите 5-6.IV, 12-14.IV и 20-21.IV има слани.

Синоптична обстановка

1-3.IV: Два циклонални вихъра преминават през северозападната половина от Балканите. Времето е топло и много ветровито, по северните склонове на планините има фьон. Максималните температури на места в Северна България достигат 27-28 °С. Поривите на югозападния вятър в много райони са над 20 m/s, на 1.IV в района на Враца, Хасково и Кърджали достигат 30 m/s, а по високите части на планините са над 40 m/s. От силния вятър има пречупени дървета и материални щети. В следобедните часове и през първата част на нощта се развиват и гръмотевични бури. Има краткотрайни, на места интензивни валежи и градушки. На 3.IV над страната преминава студен фронт. Температурите се понижават чувствително.

4-6.IV: На 5.IV южно от страната преминава плитък африкански циклон. Над Северна България преобладава слънчево време, над Южна е по-често със значителна облачност, на места има и слаби превалявания. Все още температурите са по-ниски от обичайните. На 6.IV над цялата страна е предимно слънчево и по-топло.
7.IV: Над страната от запад на изток бързо преминава студен фронт. Облачността е значителна. На много места има слаби валежи, а в източните райони има и гръмотевична дейност.

8-9.IV: Първия ден налягането се повишава и се изгражда баричен гребен от югозапад. Времето е слънчево и бързо се затопля. Втория ден югозападният пренос продължава и максималните температури отново достигат на отделни места до 27-28 °С. След това налягането се понижава, облачността се увеличава.

10-11.IV: Циклон преминава през Балканите, а в тила му нахлува много студен въздух. На много места през първия ден има валежи, а на места са значителни. В източната половина има и гръмотевични бури, както и дребна градушка. Вятърът в много райони е силен. В Северна България температурите са с обратен дневен ход, а понижението спрямо предния ден на места е с повече от 10-15 °С. В отделни райони по високите полета на Западна България и Западния Предбалкан временно вали и мокър сняг. През втория ден валежите намаляват и в повечето райони спират, вятърът отслабва, облачността от запад започва да се разкъсва.

12-16.IV: Още първия ден налягането се повишава. Над Западна България облачността намалява до слънчево време, над Източна през първите два дни има повече облачност и на места слаби валежи. Впоследствие и там се установява слънчево време. Дневните температури се повишават, но минималните от 12 до 14.IV са ниски, на места под 0 °С и има регистрирани слани.

17-20.IV: България е под комбинираното влияние на антициклон с център над Централна Европа и Скандинавския полуостров, и преминаващ през Гърция африкански циклон. Има валежи, през първия ден са повсеместни, а на места са значителни по-количество. С усилване на вятъра от северозапад настъпва бързо и рязко застудяване. По високите полета на Западна България и в Западния Предбалкан вали и сняг. По планинските проходи има виелици, навявания и преспи. През следващите дни валежите намаляват като обхват и интензивност. Остава студено.

21-28.IV: Въздушната маса над страната е неустойчива. Времето е променливо, със слънчеви часове сутрин и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност около и след обяд. На места има краткотрайни валежи с гръмотевици и градушки.

29-30.IV:  Времето е сравнително хладно, а облачността е по-често значителна. На места има краткотрайни валежи.

Агрометеорологични условия

В средата на първото десетдневие бяха регистрирани мразове, с минимални температури до -⁠2 – -4 °С в районите на Видин и Кнежа и във високите полета на Казанлък и Драгоман с повреди при част от най-напредналите в развитието си овошки като ранни сортове череши, кайсии, праскови и бадеми. През второто и третото десетдневие на места в северозападните и югоизточни райони за пореден път бяха регистрирани слани, чието въздействие предизвика частично унищожаване на цветове и завръзи при посочените овощни видове.

Информацията е на базата на оперативни данни на НИМХ и направените изводи не са окончателни. НИМХ публикува Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и данни за изтеклия месец в периода между 17 и 25-то число на текущия месец.