Изминалият месец - кратък анализ

Снимка, подходяща за месеца

Месец август 2022 г.


Национален институт по метеорология и хидрология  
01 септември 2022 г., София

 Карти:

Средни месечни температури и отклонение от климатичната норма за периода 1991-2020 г. 

Валежи и отклонение от климатичната норма за периода 1991-2020 г. 

Синоптича обстановка

В началото на месеца, след преминаването на студен атмосферен фронт, по който на места от запад на изток преваля дъжд, с изграждането на баричен гребен от запад настъпи подобрение на времето. Валежите навсякъде спряха, най-късно в източните райони, и облачността се разкъса. През следващите два дни в размито барично поле преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но само на отделни места преваля и прегърмя.

През периода 4-6.VIII в антициклонално барично поле е предимно слънчево, температурите се повишават и отново се установява горещо време. През последния ден, с приближаването на фронт от запад, въздушната маса се лабилизира, на отделни места се развива купесто-дъждовна облачност и преваля и прегърмя.

На 7.VIII през страната преминава студен атмосферен фронт. На много места падат краткотрайни валежи с гръмотевици.

На 8-9.VIII над по-голямата част от страната преобладава слънчево време. Студен атмосферен фронт стационира над Румъния и над Северна България, където има по-значителни увеличения на облачността и, на отделни места, валежи и гръмотевична дейност.
На 10-11.VIII по преминаващ студен атмосферен фронт отново на много места в страната има краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите се понижават.

На 12.VIII краткотрайни валежи има на отделни места в Югозападна България.

През периода 13-16.VIII по преминаваща фронтална система над страната на много места има валежи, на 14 и 16.VIII на места значителни с гръмотевици и градушки. Температурите се понижават и са по-ниски от обичайните за средата на август.

През периода 17-20.VIII над страната времето е предимно слънчево. Само на изолирани места има краткотрайни валежи и гръмотевици. Температурите се повишават и в по-голямата част от страната през този период са отчетени максималните им стойности за месеца. В последния ден от периода, под влияние на приближаващ от запад студен фронт, в Западна България се развиват мощни гръмотевични бури и падат интензивни валежи.

През периода 21-25.VIII се създава валежна обстановка. На много места има интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. Има локални наводнения. В отделни райони валежите надхвърлят месечните норми за август. Температурите са по-ниски от обичайните. През следващите три дни температурите постепенно се повишават и преобладаващите максимални са 32-37 °С. Времето е предимно слънчево, само на отделни места в следобедните часове превалява краткотраен дъжд с гръмотевици.

На 29.VIII, по преминаващ студен фронт, на места в Западна България има краткотрайни валежи и гръмотевици. Температурите започват да се понижават. През последните два дни от месеца въздушната маса е неустойчива. На 31.VIII преминава още един студен фронт. На много места, включително и по южното Черноморие, има валежи и гръмотевични бури.

Агрометеорологични условия

През първото и второто десетдневие на август лимитиращ фактор за развитието на късните земеделски култури бе дефицитът на почвена влага. Наднормените топлинни условия и задълбочилото се засушаване доведоха до скъсяване на междуфазните периоди в развитието на по-късните пролетни култури. На места в Северозапaдна България и в Дунавската равнина част от царевичните посеви приключиха преждевременно вегетацията си. Сухото и горещо време през второто десетдневие на август, с максимални температури до и над 35-37 °С, бе причина за листни пригори и преждевременен листопад при някои дървесни видове.

Особено опасни явления

През първата половина на месец август в много райони на страната продължи предимно сухото и горещо време, което води до усложнена пожарна обстановка. Възникнаха различни локални пожари, някои от които продължителни и с по-голям обхват. Най-тежка бе обстановката в отделни общини на области Бургас, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пазарджик. На 9.VIII бедствено положение беше обявено общини Харманли, Любимец и Свиленград, на област Хасково, а в бургаско възрастен мъж почина вследсвие обгазяване от огъня.

През втората половина на месеца на много места в страната са регистрирани мощни гръмотевични бури с проливни валежи, силен вятър и градушка. Петима души бяха поразени от мълнии, двама от които фатално. На 22.VIII проливен дъжд наводни големи части от гр. Карлово и причини значителни щети на инфраструктура и сгради. В града, където в рамките на 3 часа са измерени над 90 mm дъжд, бе обявено бедствено положение

 

Информацията е на базата на оперативни данни на НИМХ и направените изводи не са окончателни. НИМХ публикува Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и данни за изтеклия месец в периода между 17 и 25-то число на текущия месец.