Изминалия месец - кратък анализ

Месец юни 2021 г.


Национален институт по метеорология и хидрология  
01 юли 2021 г., София

 

Юни е първият летен месец. Той е най-дъждовният месец в голяма част от страната, защото често има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, от която падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 mm. При студени нахлувания се случва във високите части на планините да вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

По данни до 28 юни, средните месечни температури са между 16 и 23 °С и имат отклонение от нормата между -1 и +2 °С. В Северна България средните месечни температури са под нормата, в Източна - около нормата, а в Южна - над нормата. През първото и второто десетдневие средните денонощни температури са около и под нормата, а през третото десетдневие - над нормата. Месец юни 2021 г. най-вероятно ще се окаже най-студения месец юни от 2005 г. насам. Подобно относително студени са  били и месеците юни на 2014 и 2015 г. През 2020 г. месец юни също беше със средни температури около нормалните, а през 2019 г. беше относително топъл. По данни до 30 юни месечните суми на валежите са между 23% (Драгоман) и 120% от нормата в Западна и Южна България и между 120% и 406% (Шабла) от нормата в Източна и Северна България. (Вж. картите на температурата и валежите за юни)

През първите дни на юни страната е под влияние на висок циклон. Температурите са сравнително ниски, на много места има и валежи. На 1.VI в София е измерена максимална температура 13.9 °С, която е най-ниската максимална температура в София на тази дата за последните 30 години. През периода 3-5.VI високият циклон се изнася на изток. Отначало в Западна България, а на 5.VI и в Източна времето е предимно слънчево. Преминава топъл фронт и температурите за кратко се нормализират. На 6-7.VI циклонът, който е с център над Украйна отново се разширява на югозапад към Балканите, въздушната маса над страната се лабилизира и на много места има краткотрайни валеж и гръмотевици. При една от гръмотевичните бури на 7.VI, в района между с. Златия и гр. Вълчедръм в област Монтана, около 19 ч. има слабо торнадо. Няма данни за нанесени значителни щети. (https://youtu.be/1GSx975WPgE)

През следващите две седмици (8-20.VI) баричното поле във височина остава циклонално, а приземното барично поле е размито, атмосферното налягане е относително ниско. Западна и Централна Европа са обхванати от обширен антициклон, а над Украйна и южните райони от Европейска Русия стационира плитък циклон. Повече слънце има сутрин. След обяд и преди полунощ се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в страната през повечето дни има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони валежите са временно интензивни и значителни по количество. Падали са и градушки. Температурите са около климатичните норми. Регистрирани са наводнения на 8.VI във Враца, на 10.VI в Съединение, на 12.VI в Сандански. 

На 13.VI от север към страната се спуска барична долина и лежащият в нея студен фронт преминава от северозапад на югоизток. С усилване на вятъра от северозапад нахлува хладен въздух и температурите се понижават с 3-4 °С. Във високата барична долина се затваря циклон, който на 15.VI се премества на югоизток към Европейска Турция и Мала Азия, а на 16.VI на север към Черно море и Украйна и остава блокиран до края на периода. Приземният циклон е с център в района на полуостров Крим. Валежи има в цялата страна. По-големи са количествата им в Източна България, където и облачността остава значителна през повечето дни, там температурите са по-ниски.  В Западна България преди обяд има повече слънчеви часове и температурите се нормализират бързо. Имало е наводнение на 13 и 20.VI във Варна, на 16.VI в Русе, на 19.VI в Бургас (кв. Сарафово) и Лом. На 14-15.VI в планините над 2000 m вали сняг и се образува снежна покривка – на Черни връх на 15.VI – 5 cm.

Развитието на земеделските култури през първото и второто десетдневие се осъществява с умерени темпове при средноденонощни температури около и малко под климатичните норми. Честите, на места в Източна България интензивни валежи причиняват преовлажнение и полягане на част от посевите със зимни житни култури. Сериозни повреди са нанесени от падналите градушки.

На 21.VI високият циклон остава над Черно море, а над Централното Средиземноморие и Балканския полуостров се изгражда баричен гребен. Приземното барично поле е размито, атмосферното налягане – относително ниско. Температурите се повишават бързо и още на 22.VI в западните райони, а на 24 и 25.VI в цялата страна са по-високи от климатичните норми. Най-високата максимална дневна температура е измерена в Сандански на 25.VI – 39.7 °С. Времето е предимно слънчево, с развитие на купесто-дъждовна облачност над източните и планинските райони. На отделни места има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. Най-голямото 24-часово количество валеж в оперативните станции на НИМХ е измерено в с. Венец на 22 .VI – 66 mm от дъжд.

С израстване на баричния гребен над  Централното Средиземноморие и Балканския полуостров на 21 и 22.VI започва пренос на прах от Сахара. С траектория през Италия и Адриатическо море, обогатената на сахарски прах въздушна маса на 22.VI към обяд достига западната ни граница. Явлението е добре изразено не само с намалената видимост, но и с покачване на концентрациите на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона при земята до нива близки или надхвърлящи средно денонощната норма от 50 µg.m-3. В НИМХ е измерена концентрация 62 μg.m-3, която е по-висока от средната за предходните 20 дни.  

На 26.VI към Балканите от северозапад се спуска барична долина. Лежащият в нея студен фронт преминава през страната.  В сутрешните часове, преди преминаването на фронта над Източна България от север на юг се развива мощна купесто-дъждовна облачност, на много места има проливни валежи, гръмотевични бури, градушки. Наводнения има в района на Котел, където измереното количество на валежите е 64 mm, Велико Търново, Горна Оряховица и в община Антоново. След обяд, по преминаването на фронта, валежи и гръмотевични бури има в Западна България, а през нощта и на 27.VI и в централните и източните райони от страната. Отново на места, главно в Централна България са значителни по количество. Наводнения и паднали дървета има района на Пазарджик, Тетевен. Температурите се понижават с 3-5 °С.  

В края на месеца над Централното Средиземноморие и Балканския полуостров отново се изгражда баричен гребен. От югозапад се пренася топъл въздух и температурите се повишават, през последния ден от месеца до 32-37 °С. Времето е предимно слънчево, но след обяд се развива купесто-дъждовна облачност, на 29.VI над западните райони, а на 30.VI над Родопите, на отделни места там има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Горещото време има негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при част от зеленчуковите култури (домати, тиквички, краставици, фасул и др.).

 

Информацията е на базата на оперативни данни на НИМХ и направените изводи не са окончателни. НИМХ публикува Месечен хидрометеорологичен бюлетин с информация и данни за изтеклия месец в периода между 17 и 25-то число на текущия месец.