Новини - архив

Честит празник скъпи колеги и приятели

Уважаеми колеги,

От мое име и от името на Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология искам да ви поздравя с настъпващите професионални празници – Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията.

НИМХ от 30 години не е работил по-добре, както през последната 1 година!

НИМХ има достатъчен брой учени, има научен съвет, има акредитации. НИМХ работи изключително добре в научната област. Тази година НИМХ е спечелил 3 проекта с международно финансиране и 37 с национално. Институтът, който те създадоха, няма дори научен съвет, т.е.

Заповядайте - демонстрации и работа в реална среда

Демонстрации и работа в реална среда – НИМХ започна изпълнението на програма "Професията на метеоролога и хидролога", финансирана от Министерството на образованието и науката, насочена към подобряване на разбирането за значимостта на природните науки и ангажир

Среща на проф. Брънзов и проф. Ровински от ПАН

На 11 октомври 2019 г., проф. Христомир Брънзов, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология, проф. Пламен Нинов, заместник генерален директор на НИМХ и проф.

30.09 – 03.10 НИМХ бе домакин на едно от най-значимите събития в Европа в областта на числените модели

В периода от 30 септември до 3 октомври 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология бе домакин на едно от най-значимите събития в Европа в областта на числените модели за прогноза на времето – срещата на Европейската работна група за регионални числени модели и  срещата по Краткосрочни числени прогнози на времето (European Working Group on Limited Area Models meeting и Short Range Numerical Weather Prediction meeting).

НИМХ и Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“

Националният институт по метеорология и хидрология и Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на опазването на околната среда, като елемент от националната и европейска стратегия за устойчивото развитие.

Националният институт по метеорология и хидрология и Хидрометеорологичната служба на Република Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията и хидрологията

Националният институт по метеорология и хидрология и Хидрометеорологичната служба на Република Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията и хидрологията.

НИМХ и Метеорологичната служба на Ислямска република Иран подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията

На 19 април проф. Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ и г-жа Фарах Мухамади, директор развитие на метеорологични приложения на Метеорологичната служба на Ислямска република Иран подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията.

НИМХ и Нов български университет с договор за сътрудничество

На 9 април 2019 г.  проф. Христомир Брънзов, генерален директор на Национален институт по метеорология и хидрология и проф. Антони Славински, председател на Настоятелството на Нов български университет подписаха договор за сътрудничество в областта на образованието и науката.

Световен ден на водата 22 март, Световен ден на метеорологията 23 март

На 22 март 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология отбеляза Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията. Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев поздрави учените и служителите на Националния институт по метеорология и хидрология по случай техните професионални празници.

Световно признание за българската метеорология

Три метеорологични станции от мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология са сред 70 станции в световен мащаб, работещи повече от сто години без прекъсване и признати като световно културно и научно богатство от Световната метеорологична организация к

Националният институт по метеорология и хидрология и Селскостопанска академия подписаха Рамково споразумение за сътрудничество

 

Световен ден на водата, Световен ден на метеорологията

На 23 март 2018 година с тържествено честване Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отбеляза Световния ден на водата 22-ри март и Световния ден на метеорологията 23-ти март, на което присъстваха министърът на образованието и наукат

Международно признание за дейността на НИМХ-БАН

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН, с решение на Народното събрание от 1951 г., представлява и изпълнява задълженията на  Република България към Световната метеорологична организация към ООН (СМО). На 14 март 2018 г.