Новини - архив

Искате да завали дъжд вкъщи? От лесно-по-лесно!

На 02 ноември 2020 г. Националния институт по метеорология и хидрология  „отвори“ врати за всички ученици, учители и родители чрез новата си онлайн платформа www.nimhi.bg

Резултати от проект „Изследване приноса на различни източници на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) в гр. София “

Цел на проекта: Определяне на приноса на различни източници към концентрациите на фини прахови частици с размер до 10 микрометъра (ФПЧ10) за гр. София.

Изпълнител: Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Национален институт по метеорология и хидрология – 130 г. метеорология и 100 г. хидрология

под патронажа на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев  
 
София, 01.10.2020 г., зала „Роял“ на София хотел Балкан

 

Годишен бюлетин на НИМХ за 2019 г.

През месец март 2020 г. НИМХ издаде Годишен хидрометеорологичен бюлетин за 2019 година. Този документ предлага синтезиран доклад за "Състоянието на климата, въздуха и водите и агрометеорологичните условия в България през 2019 година", което е и неговото тематично заглавие.

Честит празник скъпи колеги и приятели

Уважаеми колеги,

От мое име и от името на Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология искам да ви поздравя с настъпващите професионални празници – Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията.

НИМХ от 30 години не е работил по-добре, както през последната 1 година!

НИМХ има достатъчен брой учени, има научен съвет, има акредитации. НИМХ работи изключително добре в научната област. Тази година НИМХ е спечелил 3 проекта с международно финансиране и 37 с национално. Институтът, който те създадоха, няма дори научен съвет, т.е.

Заповядайте - демонстрации и работа в реална среда

Демонстрации и работа в реална среда – НИМХ започна изпълнението на програма "Професията на метеоролога и хидролога", финансирана от Министерството на образованието и науката, насочена към подобряване на разбирането за значимостта на природните науки и ангажир

Среща на проф. Брънзов и проф. Ровински от ПАН

На 11 октомври 2019 г., проф. Христомир Брънзов, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология, проф. Пламен Нинов, заместник генерален директор на НИМХ и проф.

30.09 – 03.10 НИМХ бе домакин на едно от най-значимите събития в Европа в областта на числените модели

В периода от 30 септември до 3 октомври 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология бе домакин на едно от най-значимите събития в Европа в областта на числените модели за прогноза на времето – срещата на Европейската работна група за регионални числени модели и  срещата по Краткосрочни числени прогнози на времето (European Working Group on Limited Area Models meeting и Short Range Numerical Weather Prediction meeting).

НИМХ и Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“

Националният институт по метеорология и хидрология и Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на опазването на околната среда, като елемент от националната и европейска стратегия за устойчивото развитие.

Националният институт по метеорология и хидрология и Хидрометеорологичната служба на Република Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията и хидрологията

Националният институт по метеорология и хидрология и Хидрометеорологичната служба на Република Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията и хидрологията.

НИМХ и Метеорологичната служба на Ислямска република Иран подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията

На 19 април проф. Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ и г-жа Фарах Мухамади, директор развитие на метеорологични приложения на Метеорологичната служба на Ислямска република Иран подписаха Меморандум за разбирателство в областта на метеорологията.

НИМХ и Нов български университет с договор за сътрудничество

На 9 април 2019 г.  проф. Христомир Брънзов, генерален директор на Национален институт по метеорология и хидрология и проф. Антони Славински, председател на Настоятелството на Нов български университет подписаха договор за сътрудничество в областта на образованието и науката.

Световен ден на водата 22 март, Световен ден на метеорологията 23 март

На 22 март 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология отбеляза Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията. Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев поздрави учените и служителите на Националния институт по метеорология и хидрология по случай техните професионални празници.

Световно признание за българската метеорология

Три метеорологични станции от мрежата на Националния институт по метеорология и хидрология са сред 70 станции в световен мащаб, работещи повече от сто години без прекъсване и признати като световно културно и научно богатство от Световната метеорологична организация к

Националният институт по метеорология и хидрология и Селскостопанска академия подписаха Рамково споразумение за сътрудничество

 

Световен ден на водата, Световен ден на метеорологията

На 23 март 2018 година с тържествено честване Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отбеляза Световния ден на водата 22-ри март и Световния ден на метеорологията 23-ти март, на което присъстваха министърът на образованието и наукат

Международно признание за дейността на НИМХ-БАН

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН, с решение на Народното събрание от 1951 г., представлява и изпълнява задълженията на  Република България към Световната метеорологична организация към ООН (СМО). На 14 март 2018 г.