Национален институт по метеорология и хидрология – 130 г. метеорология и 100 г. хидрология

под патронажа на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев  
 
София, 01.10.2020 г., зала „Роял“ на София хотел Балкан

 

Откриване на тържеството
Министър Вълчев

На 1 октомври 2020 г. Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отбеляза своя двоен юбилей – 130 години от създаването на метеорологичната служба и 100 г. от началото на хидроложките наблюдения в страната.

Проф. Христомир Брънзов – генерален директор на НИМХ откри тържественото честване с празнично слово, в което припомни на нашите гости и колеги любопитни и забавни факти от многогодишната дейност на НИМХ. 

Както винаги в началото е имало съмнения и задявки, каза проф. Брънзов и допълни „Когато през 1888 г. Спас Вацов издава „Упътване за метеорологични наблюдения“ Димитър Петков, като редактор на сатиричен вестник, написал с ирония: „А пък нашия Спас Вацов решил да издаде упътване за метеорологични наблюдения… Това е все едно да садиш лимони и портокали на Витоша и да чакаш от тях реколта“. Но през 1892 г. Д. Петков, вече като кмет на София, трябва да предостави метеорологични данни на фирмата, която ще изгражда канализационната система на града. Спас Вацов лично му предава необходимите данни с думите: „Нося Ви господин кмете, реколтата от лимоните и портокалите на Витоша.“

Г-н Красимир Вълчев -  министър на образованието и науката и патрон на празника, поздрави работещите в НИМХ и отбеляза значимостта ни на научна организация, на оперативна служба и на институция, която съвместно с висшите училища да създава и развива новото поколение учени.

Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община благодари за дългогодишното сътрудничество с Националния институт по метеорология и хидрология, особено за съвместната работа по програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух в София и навременната прогноза за нивата на финни прахови частици.

Г-н Росен Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията подчерта изключителната роля и принос на НИМХ . „Съобщенията с информация от Националния институт по метеорология и хидрология определят поведението на институциите, хората, индивидуалните планове и проекти“ -  заяви министърът.

Специални видео обръщения получихме от нашите международни партньори. Проф. Петери Таалас – генерален секретар на Световната метеорологична организация благодари за дългогодишната съвместна работа с НИМХ, от далечната 1952 г., когато България става член на СМО. 

Плакет 1

Д-р Флоранс Рабие  - директор на Европейския център за средносрочни прогнози и проф. Майкъм Штаутингер – президент на Регионална асоциация 6 – Европа на СМО изразиха надежда за задълбочаване на сътрудничеството ни.
 
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев поздрави от името на МРРБ работещите в Националния институт по метеорология и хидрология. 

г-н Георги Терзийски – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и г-н Петър Горновски – председател на Държавната агенция по метрология и технически надзор също поднесоха своите поздравления и подчератаха, че през всичките години на съвместна работа професионализмът и ентусиазмът на екипа на НИМХ са били винаги неизменни. Г-н Терзийски подари на проф. Брънзов часовник, с който да отмерва времето толкова точно и прецизно, колкото са и прогнозите и предупрежденията, издавани от НИМХ.

 

Специални гости на юбилея на НИМХ бяха проф. Мартин Банов – председател на Селскостопнаската академия и проф. Христина Янчева – ректор на Аграрния университет – Пловдив, с които НИМХ има утвърдено научно сътрудничество по въпросите на климата и селското стопанство.

Г-жа Снежина Динева – изпълнителен директор на Напоителни системи ЕАД също благодари за доброто сътрудничество и връчи Поздравителен адрес на проф. Брънзов.

Много наши колеги и приятели, които бяха възпрепятствани да присъстват на честването изпратиха поздравителни адреси по случай празника ни.

Проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ казва „Обръщам се към Вас с огромно уважение към работата Ви, към постигнатото за изминалите 130 години от Института, в който фундаменталните и приложните изследвания в областта на метеорология и хидрологията в годините са достигнали световни измерения“.

Г-н Георги Пеев, генерален директор на държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ изпрати почетен плакет и своите поздравления за празника.

РВД

Инж. Ваньо Славеев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, доц. д-р Лиляна Вълчева – председател на Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“, г-н Росен Белчев – областен управител на Монтана, г-н Златко Живков – кмет на община Монтана пожелаха на НИМХ и неговите служители още много и дълги години научен напредък и развитие.

Проф. Брънзов поздрави колегите от НИМХ, които по време на честването бяха на работните си места. „Дейността ни е такава, че не може да спре, но благодарение на Българската национална телевизия те, макар и виртуално, също участват в тържеството“, допълни той.

Поздравителни адреси (mp4) от:

 Поздравителни адреси от нашите гости и колеги

Списък на наградените с Почетен медал на НИМХ

Bulgarian