Съобщение - 13.08.2018 г.

На 13 август 2018 г. се състоя среща на министър-председателя г-н Бойко Борисов с министър Красимир Вълчев, вицепремиера Томислав Дончев, г-жа Румяна Бъчварова - началник на кабинета на министър-председателя, проф. Христомир Брънзов - директор на НИМХ, акад. Юлиян Ревалски - председател на БАН, проф. Славчева - председател на ОС на БАН и г-н Орлин Георгиев – представител на Протестния щаб в НИМХ, във връзка с искането на работещите в НИМХ за излизане от структурата на БАН. На срещата представителите на ръководните органи на БАН се обявиха против това искане. Предвид декларираната категорична позиция на нашите представители за излизането ни от БАН, се стигна до следните решения:

  1. Вътрешният одит за консултация на НИМХ, извършван от БАН-Администрация, се прекратява и ще се извърши от одитен екип на МОН;
  2. Двете страни в спора - НИМХ и БАН - да проведат разговори за бъдещето на Института и до сряда, 22 август 2018 година, да излязат с позиция.

Ние, работещите в НИМХ, ще изпълним волята на Правителството. Ръководството на НИМХ, заедно с нашите представители, до 22 август 2018 г. ще участват във всички срещи, предложени от ръководните органи на БАН.

След тази дата очакваме окончателното решение за бъдещето на НИМХ.