Високопланинска синоптична станция МУРГАШ празнува 70 – годишен юбилей!

На 15 ноември 2023 г се навършват 70 години от първото метеорологично наблюдение във Високопланинска метеорологична станция вр. Мургаш (1687 м н.в.).

През първата година след откриването ѝ в станцията се провеждат наблюдения по климатична програма, а от септември 1954 г. наблюденията са в пълен обем – по синоптична програма.

През 1962 г. се изгражда метеорологичен парк по установените световни стандарти. Монтирани са допълнителни уреди и е разширен обхватът на наблюденията.

Анализът на данните за 70-годишния период безспорно поставя ВСС вр. Мургаш сред станциите с особена важност за изследванията на климата и състоянието на високата атмосфера.

Независимо от тежките условия на труд метеорологичните наблюдатели на върха осигуряват надеждна информация за всички основни метеорологични елементи, която се предоставя за свободно ползване от световната метеорологична общност посредством международен обмен.

За изминалите 7 десетилетия във Високопланинска синоптична станция вр. Мургаш са работили повече от 40 висококвалифицирани метеоролози. Някои от тях са отдали повече от 20 години от живота си за каузата на високопланинската метеорология в България!

Нека им пожелаем крепко здраве, дълъг живот, много професионални и лични успехи!

Честит празник на всички!

     

    

Bulgarian