Българска делегация взе участие в 19-тия Конгрес на Световната метеорологична организация

В периода 22 май – 2 юни 2023 г. в Женева, Швейцария, се проведе 19-ата редовна сесия на Конгреса на Световната метеорологична организация (СМО). Конгресът е върховен орган на СМО, в който участват всички страни членки (общо 193 държави и територии). Редовните му сесии се провеждат на всеки 4 години. Организират се и извънредни сесии в периодите между редовните такива, ако е необходимо взимането на важни решения, свързани с разрешаване на специфични проблеми.

Българската делегация се ръководеше от и.д. генералния директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. д-р Таня Маринова, която е и постоянен представител на страната ни в СМО. В делегацията участваха още заместник генералния директор на НИМХ проф. д-р Пламен Нинов, г-жа Силвия Илиева – ръководител на отдел „Бюджет, финанси и счетоводна отчетност“ и главен счетоводител на НИМХ, и д-р Люцкан Петров, съветник в Постоянното представителство на Република България към Службата на ООН и други международни организации в Женева.

Световният метеорологичен конгрес одобри нови основни стратегически приоритети, които да го ръководят през следващите четири години в период на бързи климатични, обществени и технологични промени.

Най-важната всеобхватна цел на СМО ще бъде осъществяването на новаторска международна кампания, гарантираща защита на всички хора на Земята от опасни метеорологични явления чрез животоспасяващи системи за ранно предупреждение.   Бе разгледан и одобрен Стратегическия план за периода 2024-2027 г., насочен към популяризиране на визията на СМО до 2030 г. всички държави да бъдат по-устойчиви на социално-икономическите последици от екстремните метеорологични условия, климата, недостига на вода и други природни явления.

Конгресът одобри нов Глобален мониторинг на парниковите газове за предоставяне на информация за изпълнението на Парижкото споразумение за изменението на климата и като основа за създаване на политики за адаптация и справяне с климатичните промени и устойчивост.

На криосферата и хидрологията също бе отделено голямо внимание, като се има предвид нарастващото въздействие от намаляването на морския лед, топенето на ледниците, ледените покривки, вечната замръзналост и снега върху повишаването на морското равнище, свързаните с водата опасности и сигурността на водоснабдяването, икономиките и екосистемите. На 26 и 27 май, паралелно със заседанията на Конгреса се проведе и Хидроложка асамблея, ключов форум за хидролозите от страните членки на СМО, за отправяне на препоръки към Конгреса и съответните учредителни органи по въпроси, свързани с хидрологията и за оказване на влияние върху стратегическата насока на цялата организация чрез изразяване на нуждите, идентифициране на пропуските и определяне на приоритетите от гледна точка на оперативната хидрология.

Конгресът актуализира политиката на CМО в областта на науката и иновациите, за да се адаптира към новите изследователски приоритети и да приеме технологичната мощ на суперкомпютрите и изкуствения интелект.

На 23 май на тържествена церемония Президентът на СМО проф. Герхард Адриан връчи сертификати на постоянните представители на страните със станции за наблюдение с над 100-годишна история. България получи сертификати за 4 свои станции: Павликени, Разград, Садово и Шумен. Така  вече имаме общо 7 признати станции от СМО с повече от вековна история.

От 24 до 26 май се проведе и традиционното изложение на фирми производителки на метеорологично и хидроложко оборудване, автоматични измервателни станции, радари и други продукти.

 

Важна част от  работата на Конгреса бяха и проведените на 1 юни избори за президент, вицепрезиденти, членове на изпълнителния съвет и генерален секретар на СМО.

Проф. Селесте Сауло от Аржентина беше назначена за първата жена Генерален секретар в 150-годишната история на Световната метеорологична организация. Тя ще встъпи в длъжност на тази позиция от 1 януари 2024 г. и ще наследи проф. д-р Петтери Таалас от Финландия, който приключва своя втори четиригодишен мандат. Професор Сауло беше назначена, след като получи 108 гласа, което е повече от необходимото мнозинство от две трети от гласовете на делегатите с право на глас (156) на Конгреса.

„Моята амбиция е да водя СМО към сценарий, в който гласът на всички членове се чува еднакво като се дава приоритет на най-уязвимите, и в който действията, които СМО предприема, са съобразени с нуждите и особеностите на всеки един от тях“, заяви проф. Сауло след подписването на договора си за назначаване.

Следващият Президент на СМО ще бъде д-р Абдула Ал Мандус, постоянен представител на Обединените арабски емирства и президент на Регионалната асоциация на СМО за Азия. Той получи мнозинство от гласовете по време на президентските избори. За първи вицепрезидент беше избран Дауда Конате (Кот д'Ивоар), за втори вицепрезидент – Еоин Моран (Ирландия), а за трети вицепрезидент – д-р Мрутюнджай Мохапатра (Индия). Беше избран и нов Изпълнителен съвет.

Bulgarian